Merak Ettikleriniz

  1. Öztay özel eğitim merkezine kayıt olduğum zaman herhangi bir ücret öder miyim?

             Kurumumuzdan alacağınız herhangi bir hizmet için(eğitim,ulaşım) kesinlikle öğrencinin ailesinden bir ücret talep edilmemektedir.Tüm Hizmetlerimiz ücretsiz olup devlet tarafından karşılanmaktadır.

  2. Kurumunuza kayıt yaptırmak için hangi evraklar gerekiyor?

           Kurumumuza kayıt yaptırmak için gerekli olan evrakların ayarlanması için bizimle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.Gerekli destek size sağlanacaktır.

  3. Çocuğum hangi günler ve hangi saatlerde eğitim alacak?

         Rehberlik araştırma merkezine başvurmanız sonucu alacağınız rapor neticesinde hangi günler ve hangi saatlerde eğitim alacağınız yetkili öğretmenler dahilinde öğrenci velisi ile belirlenecektir.

  4. Engelliler ulaşımda hangi indirimlerden faydalanabiliyor?

    1-Şehir İçi Ulaşımda
    Belediye otobüsleri,Metro seferleri,TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir.’’Ağır engelli’’ibareli raporu olanların bir refakatçisi engelli kişi ile birlikte olmak şartıyla ücretsiz ulaşımdan yararlanır.

    2-TCDD ve Deniz Yolları
    Devlet Demiryollarına ve Deniz Yollarına ait şehir dışı seferleri ücretsizdir.’’Ağır engelli’’ibareli raporu olanların bir refakatçisi engelli kişi ile birlikte olmak şartıyla ücretsiz ulaşımdan yararlanır.

    Not:Ücretsiz seyahat hakkı için Sosyal Hizmetler İl Μüdürlüklerinden alacağınız ‘’Engelli Kimlik Kartı’’ geçerlidir.

    3-Şehirler Arası Otobüslerde İndirim
    %30 indirim mevcuttur. Refakatçi indirimi yoktur.
    İnternetten bilet alımlarında bu indirimden yararlanılamamaktadır.
    Engelli indirimi yapmayan otobüs firmaları hakkında tutanak tutturup Ulaştırma Bakanlığına bildirebilirsiniz. Ya da aldığınız bilet ve engelli kimlik kartınızın fotokopisi ile birlikte BİMER’ e şikayet ediniz.
    Οtobüs firmaları size ” otobüste bir engelliye (bu 2 veya 3 olabilir) indirim yaptık,kontenjan doldu ”der ise mutlaka itiraz ediniz. Hiç bir yasal dayanağı оlmayan bu sınırlama için yine BİMER’e şikayette bulununuz. Size Karayolları Trafik Yönetmeliğine dayanarak kontenjan uyguladıklarını söylerlerse bu yönetmelikte her engelliye indirim uygulanacağının belirtildiğini söyleyiniz.
    Karayolları Taşıma Yönetmeliği 57.madde 11.fıkraDeğişik ibare:RG-21/8/2009-27326) % 40 oranında engelli olduğunu belgeleyen kişiler için bilet ücreti geçerli üсret tarifesi üzerinden % 30 indirimli düzenlenir.

    4-ΤHY İndirimi
    %25 indirim mevcuttur.
    Ancak ekonomik bilet alanlar ile internetten bilet alanlar bu indirimden yararlanamamaktadır.
    Tekerlekli sandalyede olanlar,görme ve işitme engellinin ikisine birden sahip olanlar tek başlarına seyahat etme özgürlüğüne sahip değillerdir.Bu kişilerin yanında mutlaka refakatçi bulunmalıdır.

  5. Engellilerin taşıt alması için gereken şartlar ve taşıt alımı nasıl oluyor?

    Engeliler araç alırken belirtilen şartları sağlarlarsa ötv ve mtv den muaf tutuluyorlar.

    ARAÇ ALIMLARINDA ÖTV VE MTV MUAFİYETİ
    % 90 ve üzeri engelli yakını оlanlar ÖTV (Özel Tüketim Vergisi)ve ΜTV (Mоtоrlu Taşıtlar Vergisi) muafiyetli sıfır araç alma hakları vardır.
    Kendisi H sınıfı ehliyet sahibi olup ”özel donanımlı araç kullanabilir ” ibareli sağlık kurul kararı alanlar da engel oranına bakılmaksızın (engel oranı %90’ın altında olması halinde) sol ayak veya sol bacak engeli bulunanlar оtоmatik vitesli araç, sağ ayak veya sağ bacak engeli olanlar otomatik vitesli araçlara engellerine uygun hareket ettirici tadilatlar yaptırarak ÖTV ve MTV muafiyetli araç alabilirler.

    Ayrıсa %90 ve üzeri engelli yakını оlanlar,engelli yakını tarafından kullanılması ve engelli kişinin ortopedik engelli olması şartı ile yurt dışından özel tertibatlı araç getirtebilirler.

    ÖTV indirimli araç alımlarında KDV indirimine özel bir düzenleme bulunmamaktadır.

    Engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullandıklarını sağlık raporu ile belgeleyenlerden engellilik derecesi % 90 veya daha fazla оlup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler beş yılda bir ÖTV siz sıfır araç (sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olan) alabilir.

    MTV muafiyetinden yararlanmak için;

    Vergi Dairesine müracaat edilmesi gerekmektedir.Aksi halde aracınıza ait vergi borсu ile karşılaşırsınız.Bu durumda araç ruhsatı,engelli raporu ve nüfus kağıdı ile birlikte Vergi Dairesine başvurarak borсunuzu iptal ettirebilirsiniz.

    Bilgi için bakınız ‘’Gelir İdaresi Başkanlığı 2013 Engelliler Vergi Rehberi’’

    İşitme engelliler H Sınıfı ehliyet alır ancak ÖTV muafiyetli araç alamazlar.İşitme engelliler araçlarının arkasına ‘’işitme engelli’’simgesi yaрıştırmalıdırlar.

    Özel Tüketim Vergisi İstisnasından Faydalanmayan Engelliler İçin MTV İstisna Uygulaması

    Özel tüketim vergisi istisnasından faydalanmayan ancak %90’ın altında engel oranına sahip engelliler engellerine uygun özel donanım yaptırtmak şartı ile MTV muafiyetinden yararlanabilmektedir.

  6. Engelli aylığını nasıl alabilirim?

    Engelli aylığı için gerekli belgelerle başvuru yapılır.

    En çok karşılaştığımız soruların başında engelli olan veya engelli yakını bulunan kişilerin aylık talep etmek için nereye başvuracakları ve hangi yolu izleyecekleri yönündedir. Öncelikle engelli aylığına başvuracak olan kişinin bir Başvuru Formu doldurması gerekiyor. Başvuru formu Kaymakamlıklara bağlı mal müdürlüklerinden alınabilir.

    Ayrıca yukarıda belirttiğimiz üzere, malullük ve sakatlık aylığa bağlanacaklar için engelli raporu vermeye yetkili hastaneden alınacak Sağlık Kurulu Raporu.

    Başvuru formuyla birlikte 2 adet fotoğraf gereklidir.

    Başvurular kişinin ikamet ettiği yerin ilçe kaymakamlığına yapılır. Ancak, aylık bağlanmasına kaymakamlıklar karar vermez. Kişinin belgeleri eksiksiz olarak alınır ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilir. Aylık bağlayan son makam burasıdır.

    Aylık başvurusu yapılırken başvuru formuyla birlikte istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

    • Dilekçe
    • Mal Bildirim Beyanı,
    • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,
    • Sağlık Kurul Raporu
    • 2 adet Vesikalık Fotoğraf
    • Fakirlik Kağıdı (Muhtarlıklardan alınır)
    • Sosyal Güvenlik Kurumundan Maaş Almadığını Gösteren Belge.

    Bu belgeler hazırlanarak bağlı bulunan illerde Valilik ve Defterdarlık, ilçelerde Kaymakamlık ve Malmüdürlüklerine başvurulur. İstenen belgeler içinde hâlâ neden Sosyal Güvenlik Kurumundan maaş alınmadığına dair belge istenir, anlaşılır gibi değil ama istendiği için sizler aylık taleplerinizin kısa sürede sonuçlanması için gönderiniz.

  7. Anne bakım parasına nasıl müracaat edilir?

    Anne bakım parası olarak bilinen Engelli evde bakım ücretidir.

    Engelli Evde Bakım Hizmeti Müracaatında İstenilecek Belgeler ve süreç
    Evde bakım aylığı için engelli bireyde şu üç şart aranır:

    1. % 50 ve üstü “ağır engelli” ibareli engelli sağlık kurulu raporunun olması.
    2.  Bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunması.
    3.  Gelir kriterlerinin uygun bulunması.

      Bu 3 şarttan birinde bile uygun bulunmasın evde bakım ucreti bağlanmaz.

      Gelir kriterleri için şu linki dikkatle inceleyiniz:Kimler Bakıcı olabilir. Kimler gelir hesabına dahildir
      Eğer kişi başına düşen aylık gelir 606,95 TL ‘yi geçiyorsa gelir açısından uygun bulunmaz.
      Emekli olması, sigortalı olması vs gelir açısından sorun olmaz. Önemli olan kişi başına düşen aylık gelirin belirtilen sınırı geçmemesidir.

      bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyiniz. Evde bakım için başvuran engelli birey bakıma muhtaç bulunduğu takdirde yani Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin bakıma muhtaç oldugu konusunda olumlu kanaat bildirmesi durumunda evde bakım aylığı bağlanır. Aksi takdirde baglanmaz.

      Şimdi evde bakım aylığı için başvuran engelli bireyin çalışması durumuna bakalım…

    Uygun raporu olan engelli birey şu iki açıdan degerlendirilir:

    1. Bu birey, çalışıyorken gelir kriterleirne uyuyor mu? Cevap “evet”se bu açıdan sorun yok.
      2. Bu birey, çalışıyorken bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyor mu?

    Eğer çalışıyorken işe gidişte, işyerinde; bakıcısına ihtiyaç duymuyorsa (servis imkanı, İşyeri tuvalet ve bina erişiminin engelliye uygun olması, İşyerinde kendi özrüne uygun işini yapıyor olması vs imkanlar sebebiyle) Heyet, bakıma muhtaçlık açısından olumsuz degerlendirebilir. Çünkü evde bakım aylığı bakıcıya 7/24 saat karşılığı hizmeti karşılığı ödeniyor. Engelli birey günün 24 saatinin diyelim ki 8 saatinde bakıcısına ihtiyaç duymuyor. Bu durumda bakıcıya 7/24 saat bakım hizmeti karşılıgı ödenen bakım aylıgı ödenmez.
    Ama çalışan engelli bireyin işe gidişinde olsun dönüşünde olsun bakıcının hizmet vermesi söz konusu ise ve evinde olsun olmasın gunun 24 saati ve haftanın 7 günü bakım hizmetini sağlıyorsa Heyet bu konuda rahatlıkla ikna olur ve olumlu kanaat bildirir.
    Bir de şurası da önemli:
    Engelli birey çalışıyor, işine servisle gidiyor ve işyerinde kimseye ihtiyaç duymuyor ama evinde olsun işyeri dışında ev ve sosyal yaşamında olsun bakıcısına surekkli olarak ihtiyaç duyuyorsa, bakıcısı gunun 24 saatlik bakımını yapıyor ve işyerinde başkasına bu yuzden yani bakıcısı bakım hizmetini zaten sagladıgından dolayı lüzum duymuyorsa bakım aylığı baglanır.
    Bu konuda uygulama açısından çoğu yerde bakım hizmetleri degerlendirme heyetinin “Engelli birey zaten çalışıyor ve işte bakın, gunun 8 saatini bakıcıya ihtiyaç duymadan geçirior!” diye standart bir görüşe sarılarak bakıma muhtaç engellielri magdur bırakmasını dogru bulmadıgım gibi yasal da bulmuyorum. Böyle bir durumda itiraz edilmeli ve gerekirse mahkeme kapısına dayanılmalıdır.
    Çünkü tekrar ediyorum bir bakıma muhtaç engelli gunun 8 saatini bakıcısı olmadan ama onun sagladıgı hizmetle dışarıda rahatlıkla geçirebilir. Burada 3. bir kişi yok çünkü. Sadece servisle gidiyor geliyordur diyelim hadi. Ama onun öz bakım hizmetleri olsun, hatta giydirilmesi olsun bu gibi çoğu ihtiyacı karşılanarak işe gonderiliyordur .